Off-grid en 100% Autarkisch

ONAFHANKELIJK

Nederland ligt vol met infrastructuur voor riolering, water en elektriciteit. Onafhankelijk zijn en autarkisch bouwen is iets voor verre landen, zou je denken. Maar toch komt het ook in Nederland voor om het zonder aansluitingen te willen of te moeten doen; je wilt bijvoorbeeld op een plek verblijven waar (nog) geen infrastructuur is. Als je vaak moet verplaatsen is het aansluiten op riolering, water en elektra telkens een kostenpost.

Tiny TIM is uitgedacht om helemaal onafhankelijk te zijn. Dankzij die eigenschap komen gebruik en locaties in het vizier die met andere concepten niet goed mogelijk zijn.

Tiny TIM gaat verder dan veel mobiele concepten. De meeste voorbeelden maken gebruik van gasflessen, dieselgeneratoren en chemische toiletten. Voor Tiny TIM is dat niet duurzaam genoeg. Anders dan alle andere Tiny Houses is Tiny TIM 100% duurzaam en autarkisch op het gebied van water en energie. Tiny TIM kiest voor zeer duurzame oplossingen voor de waterzuiveringsopgave, de drinkwateropgave, de warm tapwateropgave voor douchen, de toiletspoeling, de ruimteverwarming en de opwekking van elektriciteit. Vanzelfsprekend wordt de eerste winst behaald in het reduceren van de behoefte. Het selectief kiezen welke zaken tot het basiscomfort behoren en wat niet, is de eerste stap.

Wat de opgave extra complex maakt is de zomer-wintertegenstelling van energieoogst en energiebehoefte. In de koudste maanden is onze behoefte het grootst terwijl juist dan de zonnepanelen een lage opbrengst hebben. December goed doorkomen, dat is de uitdaging. Zoals één van de experts zei; het is overal sprokkelen: beetje zon, beetje wind, beetje minderen, bewust gebruik, misschien de melk in de buitenkoelkast. Waar Tiny TIM nu mee experimenteert in het klein zal Nederland zonder fossiele energie straks in het groot moeten doen.

ENERGIE OPWEKKEN

Lastig is dat in Nederland ons energiegebruik in de winter het hoogst is, terwijl de mogelijkheid om energie te oogsten via de zon dan juist het kleinst is. Voor het oogsten van windenergie geldt dat niet; in de winter is de oogst hiervan groter dan in de zomer. Het is dus raadzaam om ook windenergie als bron te gebruiken. Tiny TIM gebruikt 2 verschillende windmolens. Niet ieder type heeft bij dezelfde windkracht hetzelfde rendement; de lage savoniuswindmolen is geschikt voor hoge windsnelheden en de hoge wiekenmolen meer voor de wat lagere windsnelheden. Wat ook speelt bij een klein gebouwtje is het beperkte dakoppervlak. Triple Solar heeft een concept dat gebaseerd is op panelen die op 3 manieren energie uit hetzelfde oppervlak oogsten; via PV, via warm water en via lucht (thermodynamisch).

ENERGIE OPSLAAN

Vooral de elektriciteitsvoorziening is een uitdaging. Voorkomen moet worden dat een enorme hoeveelheid accu’s nodig is. Het is nog steeds zo dat elektriciteit voor langere tijd opslaan duurder en moeilijker is dan warmte opslaan. In het ontwerp moet dus selectief gekozen worden wat echt op elektriciteit moet werken en wat niet. Overtollige elektriciteit wordt opgeslagen in de PowerOak met een lithium-ion accu van 6,8 kWh.

Wat ook helpt is om ons gedrag enigszins aan te passen aan het seizoen. Dat was vroeger ook heel normaal; in de winter gingen de schuifdeuren dicht en werd alleen de voorkamer verwarmd. Vanwege de goedkope fossiele energie zijn we dit helemaal verleerd. In combinatie met een heel klein warmtepompje wordt energie opgeslagen in een buffervat met 500 liter water.

In een luxere variant kan er op het buffervat ook nog een klein houtkacheltje aangesloten worden. Met een kacheltje erbij kan de gebruiker indien nodig bijspringen om het buffervat snel op te warmen.

Nadat de energie is opgeslagen wordt het gebruikt voor de elektrische apparaten, voor warm water en voor verwarming. Verwarming gebeurt via Veen vloerkleed met slangen waar warm water uit het buffervat doorheen kan stromen. De hoognodige apparatuur is natuurlijk van de zuinigste soort. Een A+++ koelkast en Led verlichting zijn inmiddels heel betaalbaar.

WATER EN GROEN

Wellicht het meest bijzondere onderdeel van Tiny TIM is de groene wand. Dit is een wereldprimeur. De nieuwe vinding van Our Green Spine/Green Art Solutions is de eerste zuiverende gevelwand® ter wereld. Het systeem is zodanig afgestemd op het gebruik van Tiny TIM dat een klein stuk gevel van ruim 6 m2 voldoende is om van douchewater, afwaswater en urine weer schoon drinkbaar water te maken. Dit gebeurt via een stelsel van plantenbakken en watertanks met op deze functie afgestemde plantensoorten. Naast de primaire functie draagt de groene wand ook bij aan het reduceren van hittestress in onze steden en de opname van CO2.

Het systeem kan ook zwart water verwerken, maar moet dan een driemaal groter oppervlak krijgen. Vanuit kostenoverweging en mobiliteit heeft Tiny TIM een Ecosave / Separett droogtoilet met urinescheiding. Dankzij deze oplossing worden faeces en papier opgevangen en gedroogd.
Na 1-2 maanden gaat dit in de GFT verwerking. Urine wordt apart afgevoerd en met het water van de keuken en de douche gezuiverd. Met deze oplossing besparen we ca. 15.000L drinkwater per persoon per jaar en dus ook afvalwater. Het grootste watergebruik komt van het douchen.

Er wordt gedoucht met water uit de watertanks, gemengd met water uit het buffervat. Het afvalwater van de douche wordt opgevangen en naar de groene wand gepompt om gezuiverd te worden. boven gepompt om gezuiverd te worden . Hergebruik is nodig omdat alles gedaan moet worden met regenwater. Als het langere tijd niet regent, is dit essentieel voor het systeem.

Het is in Nederland verboden zelf drinkwater te maken. Daarom hebben we in de keuken een jerrycan die gevuld kan worden met leidingwater. Toch is het water uit de watertanks gezuiverd ete bestempelen als drinkbaar water. Het gezuiverde water is van hoge kwaliteit. Om dit aan te tonen gaan we samen met waterschap HHNK monsters nemen om deze te testen. Tot die tijd laten wij aan iedere gebruiker de keuze; water uit de jerrycan of water uit de groene wand…