Het bouwen van het prototype van Tiny TIM is een initiatief en ontwerp van architectuur- en landschapsfotograaf Hans Peter Föllmi (I see for you), architect Jurgen van der Ploeg (FARO Architecten) en de studenten van de UvA (Future Planet Studies) Dante Föllmi, Waas Thissen, en Abe van der Woude.

Tijdens de ontwikkeling van het ontwerp zijn belangrijke partners aangehaakt voor specialistische onderdelen. Zo is het meeste bijzondere onderdeel van Tiny TIM de waterzuiverende groene wand – een gepatenteerde uitvinding van Pieter-Paul de Kluiver (Our-Green-Spine) en Eduard van Vliet (Green Art Solutions). Voor het opwekken van elektriciteit en warmte hebben werken wij intensief samen met Cees Mager (Triple Solar), die de meeste energie per vierkante meter dakoppervlak kan oogsten en meedenkt in ons ‘off-grid’ concept. Ton Ruiter (Ruiter Electronica) is verantwoordelijk voor de windmolens waaronder de robuuste Sovanius windturbine die bestand is tegen alle windsnelheden en door zijn eenvoud eer doet aan onze eeuwen oude traditie op het gebied van windkracht. Daarnaast is Ton een autoriteit op het gebied van accu’s, omvomers, inverters, kortom alles op het gebied van elektriciteit. De gevel met gebrand hout is ontwikkeld door Pieter Weijnen die – als eerste architect in Nederland – deze eeuwenoude Japanse traditie ‘Shou Sugi Ban’ in Nederland introduceerde (Zwart Hout) en speciaal voor Tiny TIM op de dunst mogelijke gevelbekleding toegepast heeft. Een andere belangrijke partner is Peet-Jan Verlaan (C van der Grift) die spontaan zijn werkplaats belangeloos ter beschikking stelde om de eerste Tiny TIM te realiseren en ons met raad en daad bijstond. Peet-Jan – inmiddels enthousiast geworden – bouwt nu in opdracht zelf de (toekomstige) Tiny TIM’s.

Belangrijke toeleveranciers voor Tiny TIM zijn o.a. Intercel voor de opslag van elektriciteit, Victron voor de totale elektrische energiehuishouding, Accoya voor de levering van duurzame kozijnen die geen bescherming behoeven, Dijkstra Lampen voor het verlichten van Tiny TIM met een minimum aan Watts, HB watertechniek die de technische uitvoering van de waterzuiverende groene wand voor zijn rekening nam, met het unieke separett droogtoilet van Ecosave kunnen we naar de WC en natuurlijk Unilin die een lichtgewicht SIP-paneel bedacht, waaruit het casco – de basis- van Tiny TIM is vervaardigd. Het interieur dat op de Dutch Design Week te zien was, is speciaal voor ons ontworpen door Joey Dogge en Lars Janzee van Studio Nuance, een jong ontwerpbureau dat gespecialiseerd is in multifunctioneel meubilair in extreem kleine ruimtes. Dit overwegend witte interieur dankt zijn kleur aan ThermoShield, een speciale ecologische en duurzame verf dat warmte reflecteert (isolerend) en damp kan opnemen (vochtregulerend).

Tiny TIM Kern Team

Jurgen van der Ploeg

FARO Architecten – initiatiefnemer – ontwerper

Hans Peter Föllmi

I see for you – initiatiefnemer – co-maker

Waas Thissen

student – future planet studies – co-maker

Abe van der Woude

student – future planet studies – co-maker

Dante Föllmi

student – future planet studies – co-maker

Tiny TIM Co Team

Pieter Weijnen

Zwart Hout – co-maker

Pieter-Paul de Kluiver

Our-Green-Spine – co-maker

Eduard van Vliet

Green Art Solutions – co-maker

Ton Ruiter

Ruiter Electronics – co-maker

Cees Mager

Triple Solar – co-maker