Hands On

ABC

‘The making of Tiny TIM’ kan bezien worden in het verlengde van de FARO/IC4U/ABC tentoonstelling Jouw Perspectief (2012 in het ABC). De essentie van Jouw Perspectief was de verbeelding van het evenredig aandeel van iedere Nederlander in tal van onderwerpen zoals landgebruik, energiegebruik, grondstoffengebruik, watergebruik, CO2-uitstoot, enzovoort. De tentoonstelling toonde de noodzaak van slimme en duurzame alternatieven. Met Tiny TIM doen we een voorstel met een wereldprimeur…

Jouw Perspectief

De aanleiding voor dit vervolg ontstond niet rechtstreeks vanuit Jouw Perspectief. Belangrijke tussenstations waren ook Waitlands en Planet Texel. Waitlands is een stichting opgericht door studenten Future Planet Studies, FARO en IC4U om een concept te ontwikkelen voor duurzame, betaalbare studentenwoningen. Onder de naam Planet Texel werken FARO en La4Sale samen met de gemeente Texel en de IABR2014 aan mobiele duurzame vakantiehuisjes zonder aansluiting.

FAB City

Het Europe By People Festival, dat in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie, door Pakhuis de Zwijger gedurende het voorjaar van 2016 werd georganiseerd, vormde een concrete aanleiding om het Tiny TIM concept te realiseren. Het programma-onderdeel ‘Fab City’ was de uitgelezen plek en laboratorium om Tiny TIM als prototype te tonen en te testen. Fab City is opgezet als een speeltuin (Fabrication City) voor nieuwe innovaties op het gebied van duurzaamheid en een belangrijk platform om onderzoek te doen naar de toekomst van de circulaire economie en hoe steden in de toekomst klimaatbestendig te kunnen maken.

Van der Grift

Gedurende de kerstvakantie van 2015 werd door Peet-Jan van der Laan (eigenaar C. van der Grift B.V.) ons zijn werkplaats kosteloos ter beschikking gesteld om de Tiny TIM daadwerkelijk te bouwen. Dit was het startpunt van het Tiny TIM avontuur waarin Dante, Abe, Waas, Jurgen en Hans Peter zich volop passie gestort hebben om – met heel veel plezier en improvisatie – de Tiny TIM geboren te laten worden. De Timelapsevideo laat zien hoe dat in zijn werk ging.

Jouw Perspectief

The making of Tiny TIM