Oersterk en biobased

CO2 OPSLAG

De bouwsector is wereldwijd verantwoordelijk voor een groot aandeel van de CO2-uitstoot en het grondstoffengebruik. Vooral bij de productie van materialen als aluminium en staal is veel energie nodig .

Mits bij de productie niet teveel energie wordt gebruikt, zijn biobased materialen juist CO2 positief. Hout valt onder de categorie van biobased materialen die een bijdrage leveren aan het vastleggen van CO2. In een circulaire economie is er meer aandacht voor slim gebruik van deze materialen en grondstoffen.

Tiny Tim is voor 90% van duurzaam geproduceerd naaldhout. Hout is een materiaal met een prachtige combinatie van eigenschappen. Naast de opslag van CO2 heeft hout nog veel meer goede eigenschappen: hout is licht, hout is mooi en prettig, hout ademt, hout isoleert, hout is sterk, hout is multifunctioneel.

In Tiny TIM is het hout zo puur mogelijk gebruikt; waar mogelijk zijn in plaats van verf alternatieve, duurzamere technieken gebruikt. Zo is de gevel van gebrand hout en zijn de kozijnen van accoya. Accoya wordt gemaakt van snelgroeiend grenenhout uit duurzaam beheerde bossen. Het hout wordt behandeld met een hoge concentratie azijn en krijgt duurzaamheidsklasse 1. Het is net zo goed als tropisch hardhout, maar veel duurzamer.

Tiny TIM maakt optimaal gebruik van alle mooie eigenschappen van hout. Hout is het oermateriaal in de cradle to cradle filosofie! Doordat het gewicht van Tiny Tim slechts een honderdste van een gewoon huis is, is Tiny TIM bij voorbaat heel zuinig met grondstoffen.

SHOU SUGI BAN

Shou Sugi Ban, letterlijk ‘gebrande cipres’, is een traditionele Japanse techniek waarbij naaldhout aan één zijde gebrand wordt. Van oudsher deed men dit door drie planken tot een schoorsteen samen te binden en onderin een vuurtje te stoken.
De oorspronkelijke reden voor het branden was, ironisch genoeg, brandpreventie. Japanse huizen waren veelal van hout, en in de dorpen en steden was men beducht op brand. Door de geveldelen vooraf te schroeien ontstond een brandvertragende koollaag. Bovendien bood deze laag, zo ontdekte men, een goede bescherming tegen ongedierte en schimmels. Op de eilanden van de prefectuur Kanawa zijn veel huizen nog altijd bekleed met Shou Sugi Ban.

Schilderen is dankzij deze techniek niet nodig. De vraag of we wel duurzame verf gebruiken voor de gevel van Tiny TIM is dus niet aan de orde.

Voor dit project hebben we samen met Zwart Hout geëxperimenteerd hoe dun de planken kunnen worden, om zo zoveel mogelijk gewicht te besparen. Om de dunne latten extra te beschermen hebben we om de twee planken een dikkere lat gemonteerd. Deze lat voorkomt bovendien dat je al te gemakkelijk tegen het verkoolde hout stoot en zo een vlek op je kleren krijgt.

LICHT EN ADEMEND

Tiny TIM is gebouwd met een licht en ademend bouwpakket van zogenaamde SIP-panelen (structural insulated panels). Belangrijke eigenschappen van de panelen zijn hun lichte gewicht en hun sterkte, die het mogelijk maken Tiny TIM te bouwen en het gewicht binnen de maximale eisen te houden. Het ademend bouwen lijkt vanzelfsprekend, maar is dat niet; veel gebouwen worden tegenwoordig met dampdichte folies volledig afgesloten. Het verschil tussen dampopen en -gesloten bouwen is te vergelijken met een gewoon regenpak en een regenpak gemaakt van goretex.

 

EcoCasco