het nieuwe duurzaam?

CONSUMINDEREN – ENG

Nog vertalen!! > Dat het met zeven miljard mensen druk is op aarde hoeft geen betoog. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar wanneer alle zeven miljard mensen de luxe levensstijl van de gemiddelde Europeaan of Amerikaan wensen, is dat wel een uitdaging. De effecten zijn nu al zichtbaar: klimaatverandering en een groot beslag op hulpbronnen en grondstoffen.

Desondanks zijn er in onze rijke Westerse samenleving cynisch genoeg grote groepen die niet mee kunnen komen. Ze hebben moeite om hun woonlasten te betalen of voelen zich gevangen in een huis dat onder water staat. Maar er zijn ook groepen die vanuit hun overtuiging willen leven met minder materiële ballast: zij ontspullen en consuminderen om vrij en onafhankelijk te leven.

Een andere tendens is het steeds sneller veranderen van de maatschappij; mensen hebben daardoor veel minder zekerheid dan voorheen om langjarige financiële verplichtingen aan te gaan.

Wat hier speelt, speelt nog sterker in Amerika. Het is niet voor niets dat daar als gevolg van de financiële crisis de Tiny House movement is ontstaan, die nu als een fris briesje Nederland aandoet.

Want stel je voor: Tiny is groot genoeg voor jou. Het vereist minder grondstoffen, minder energiegebruik en minder woonkosten.

Wat ons betreft is het ‘Tiny’ denken zodoende een duurzame manier van denken.

DUBBELFUNCTIES

Als je Tiny gaat kies je voor ‘less is more’. Je moet je het met minder doen, minder dan dat je gewend bent. Dat betekent niet dat je al je comfort inlevert. Er moeten vooral slimmere alternatieven worden bedacht voor de reguliere oplossingen. De vraag is vooral: hoe kan minder hand in hand gaan met behoud van kwaliteit en comfort?

Hoe kan je slimmer omgaan met energie, grondstoffen en afval? En op welke manier kan je de CO2 uitstoot verminderen?

Ook voor ruimtegebruik geldt dat het slimmer moet, zoals bijvoorbeeld in een zeiljacht. Het interieur van de kajuit is flexibel en multifunctioneel; de bank is ook een bed en overal zijn slimme kastjes ingebouwd.
Met die zeilbootlogica is ook Tiny TIM ingericht. Boven de badkamer en de techniek bevindt zich een slaapentresol. Deze is te bereiken via een trap die tevens dienst doet als keukenkastje, aanrecht en zitbank. De keuken is ook maatwerk; het aanrecht kan deels naar beneden klappen om de doorgang vrij te maken naar het sanitair. De bank is samengesteld uit drie opbergkisten die in verschillende configuraties neergezet kunnen worden en waarmee zodoende ook een extra bed gemaakt kan worden. De tafel is naar wens te vergroten door hem uit te klappen, maar kan ook dienst doen als tijdelijk geïsoleerd raamluik. Een tweede (buiten)tafel past in het andere kozijn.